Hartig, Ontbijt
Reactie 1

Full on English breakfast

English breakfast

De brexit overheerst het nieuws. Het bracht me op het idee een blogpost te wijden aan een typisch Engels gerecht. De English breakfast. Maak dit alleen klaar als je écht tijd hebt. We streven er wel naar het ontbijt te maken dat beter is dan de vettige variant die je dikwijls krijgt voorgeschoteld in goedkope hotels. Het is de English breakfast 2.0. Imponeer je tafelgenoten met verse ingrediënten. (Behalve misschien de bonen, want daar heb je wel heel veel tijd voor nodig).

Ingrediënten voor 2 personen

4 tomaten

1 sjalot

125 gr champignons in plakjes

Witte bonen (makkelijkst uit blik)

2 eitjes

300 gr gehakt

15 sneetjes gezouten spek, flinterdun gesneden

Verse tijm, peterselie en rozemarijn

2 dikke sneetjes donkerbruin brood

Suiker

Peper en zout

Olijfolie en boter

This is how you do it

Volg het recept hieronder van stap 1 tot 5. Een multitasker zorgt ervoor dat alles warm op het bord belandt. Veel succes!

  • Witte bonen in tomatensaus

Verse tomatensaus maken is zo eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt, is tijd. Daarom start ik met de saus. Emondeer 4 tomaten: maak een kruisje in de top van de tomaat en snij het kroontje eruit. Leg de tomaten een aantal minuten in kokend water. Dompel ze daarna onder in ijskoud water en ontvel ze. Haal de pitjes eruit (smijt ze niet weg) en snij in kleine stukjes. Bak een sjalotje aan in een beetje olijfolie en doe de tomatenstukjes erbij met een beetje water.

Mix de tomatenpitjes en giet bij de tomatenstukjes. De pitjes van de tomaat bevatten heel veel smaak, het zou dus een zonde zijn om het weg te smijten. Kruid het sausje nog af met suiker, peper en zout en een aantal verse takjes rozemarijn.

Voeg de bonen helemaal op het laatste toe.

  • Worstjes in spek gerold

Terwijl je tomatensausje staat de pruttelen (hoe langer het opstaat, hoe beter de smaak), maak je je zelfgemaakte worstjes. Verwarm de oven op 180 graden. Kruid het gehakt met peper, vers gehakte peterselie en een beetje curry (mijn geheim ingrediënt). Geen zout, want het spek is zout genoeg.

Leg 3 sneetjes spek naast elkaar op een snijplank en snij ze doormidden. Maak 2 worstjes gehakt en rol het spek er rond. Herhaal het proces tot al het gehakt op is. Bak de worstjes aan in de pan en zet in de oven in een ovenschaal met zilverpapier op 180 graden om verder te garen.

  • Gepocheerde eitjes (of een spiegeleitje of omelet)

Een eitje pocheren klinkt niet eenvoudig, maar eigenlijk valt het best mee. Ik had het nog nooit gedaan en het is me goed gelukt. Zet een hoge pot met water op het vuur, voeg azijn toe aan het water tot je het proeft. Geen zout, want dat doet het effect van het azijn teniet. Doe elk ei in een apart kopje. Eenmaal het water kookt, mag je het vuur wat lager zetten. Roer met een klopper in het water, zodat je een klein draaikolkje krijgt. Giet het eitje in het water. Je zal zien dat de beweging van het water ervoor zorgt dat het eitwit zich rond het eigeel draait. Heel leuk om naar te kijken! Zet het vuur wat hoger. Laat het eitje een 2-tal minuutjes in het water en schep het er dan voorzichtig uit. Herhaal het proces voor het 2e eitje.

  • Champignons en toast

Bak intussen ook de champignons aan in boter en kruid met peper en zout. Snij enkele plakjes bruin brood en doe er wat olijfolie op. Bak ze krokant in de oven.

 

  • Klaar om te serveren

Het tomatensausje heeft nu lang genoeg op het vuur gestaan. Voeg er de boontjes aan toe en schep ze in een mooi glaasje of kopje. Leg op het ene stukje brood het eitje en op het ander de champignons. Werk af met wat verse peterselie.

Leg de worstjes op het bord en smullen maar!

 

1 reactie

Plaats een reactie